Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Sverige skulle kunna få halverad brottslighet på 12 månader
Isbn: 978-91-8993-119-0
Förlag: Bokförlaget Upsaliensis AB
Kategori:
Samhälle & politik Juridik
Tillgänglig sedan: maj 2024
Uppläsare: A.I. Mattias
Length: 4 timmar 53 minuter

Ljudbok

Sverige skulle kunna få halverad brottslighet på 12 månader

Sverige skulle kunna få halverad brottslighet på 12 månader

I dagens Sverige ropar politikerna efter fler poliser, förebyggande åtgärder och längre fängelsestraff. Men de har tappat en viktig pusselbit. Själva straffets innehåll. Tyvärr präglas Brottsbalkens påföljdssystem i dagsläget enbart av en behandlingsideologi.

Ett straff ska kännas som ett straff. Något som man inte vill uppleva igen. Något som är avskräckande både för brottslingen och andra potentiella brottslingar. Och den som gör sig skyldig till återfall i brott ska straffas mycket hårt.

Kriminalvården, som handlägger verkställigheten av bland annat fängelsestraff, är enbart fokuserade på rehabilitering och återanpassning av brottslingen. Straffperspektivet och brottsofferperspektivet lyser helt med sin frånvaro. Inför i stället en särskild straffmyndighet. Kriminalvården ska dock sköta eftervården, och som nu frivården.

Inför 3 gånger-gillt-lagar för bötesbrott. När en person döms för sitt tredje brott, det kan även vara ett bötesbrott på nytt, ska det innebära ett långt fängelsestraff.

Den som får chansen med en villkorlig dom, som ett rent undantag, ska vara väldigt försiktig med att återkomma i brott. Redan vid första återfallet ska den från början kalkylerade strafftiden, straffvärdet, säg 4 månader, tredubblas till att, i detta fall, bli ett år.

Detsamma ska gälla den som blivit dömd till skyddstillsyn. Oavsett om den kombinerats med samhällstjänst, kontraktsvård eller fängelse. Den ursprungligen kalkylerade strafftiden i fängelse höjs vid återfall till det tredubbla.

Avskaffa fotbojan. Det ska inte vara en regel att fängelse upp till 6 månader nästan alltid byts ut mot fotboja.

Ändra reglerna för villkorlig frigivning från två tredjedelar av strafftiden till nio tiondelar av strafftiden.

Inför straffhäkten i enskildhet på en vecka, för varje månad som en vuxen brottsling siter inne. Det är kännbart och det kommer att ge effekter i brottsstatistiken.

Minska komforten I fängelsecellerna. 

Minimera i möjligaste mån umgänget med övriga brottslingar. Det behövs bara lite sunt förnuft för att förstå vad samtalen handlar om.

Ta bort alla ungdomsrabatter redan från 15 år. 

Ungdomstjänst, ungdomsvård och ungdomsövervakning bör fortsatt utvärderas.

Sluten undomsvård, lika med ungdomsfängelse från år 2026.
Straffet bör ha mer inslag av straff, inte bara rehabilitering. Inför en vecka i månaden med enskild placering.

Nuvarande lag säger att vid val av påföljd ska rätten fästa särskilt avseende vid omständigheter som talar för en lindrigare påföljd än fängelse. Detta innebär att de inte frihetsberövande påföljderna har företräde och att ett fängelsestraff ska väljas i sista hand. Där har vi en grundregel som inte passar in längre med hänsyn till brottsutvecklingen.

Kapitel 29 och 30 i brottsbalken bör ersättas med detta.

"Vid val av påföljd skall fängelse normalt väljas. Vid straffmätning ska, om försvårande eller förmildrande omständigheter inte föreligger, straffet bestämmas till mitten av den strafflatitud som anges för brottet."

"Vid val av påföljd och vid straffmätning ska rätten, med iakttagande av vad som krävs för att upprätthålla allmän laglydnad, också särskilt beakta behovet av upprättelse för brottsoffren och samhällets behov av skydd."

Brottsförebyggande rådets rapport är oroväckande. Den visar att utrikes födda och deras barn är kraftigt överrepresenterade gällande brott i Sverige, särskilt när det gäller grova brott.

Svenskar med utrikes födda föräldrar förekommer fem gånger så ofta som misstänkta för mord och dråp, jämfört med svenskar med inrikes födda föräldrar. Överrisken för rån är nästan lika hög.

Här måste onekligen trenden brytas. Utvisningsreglerna bör ändras.

Erik Andersson är juristutbildad kriminalreporter.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone