Jump to content
Cover for Det går an
Isbn: 978-91-8563-736-2
Publisher: Saga Egmont
Category:
Novels Historic facsimile Romance
Accessible since: May 2012
Narrator: Gudrun Schyman
Length: 3 hours 59 minutes

Also available as: E-book
Also available as: E-book
Audiobook

Det går an

Det är på ångbåten Yngve Frey som glasmästardottern Sara och den unge sergeanten Albert först bekantar sig med varandra. De båda stiger av i Strängnäs för att inta lunch tillsammans, innan ångbåten ska åka vidare, och det är då Sara först förvånar genom att dra upp sin portmonnä och betala för sig själv. Det blir inte sista gången som Albert tvingas ompröva sin inställning till förhållanden. När den moderna Sara och Albert allt eftersom inleder en förälskelse ska det visa sig att deras relation får tåla många diskussioner om hur kvinna och man ska kunna leva tillsammans. Sara vill inte ingå äktenskap, men önskar kunna leva tillsammans med Albert ändå..

Det går an gavs ut första gången 1839 och anses vara en av den svenska litteraturens mest omdiskuterade kärleksromaner. Boken väckte stor uppståndelse när den kom, på grund av de radikala idéer om äktenskap och kvinnors rätt till egen försörjning. Idag klassas romanen som en av våra allra största klassiker.

Carl Jonas Love Almqvist (1973-1866) är en av de första stora svenska prosaförfattarna och anses vara en av Sveriges mest originella författarskap. Romantiker, realist, tidig feminist och radikal inte minst som aktivt verkande för allmän rösträtt. Till hans mest kända verk räknas Drottningens juvelsmycke (1834) och Det går an (1839).

Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone