Jump to content
Cover for Våga språnget
Isbn: 978-91-8972-119-7
Publisher: Kikkuli Förlag
Category:
Children's books Young adults
Accessible since: September 2023

E-book

Våga språnget

Tildas högsta dröm är en egen häst. Helst Nova, som är hennes favorit på ridskolan. Men hon vet att det aldrig kommer att hända. Det finns helt enkelt inte pengar till en häst. Det finns knappt ens pengar till mat och hyra.

När Tilda börjar gymnasiet träffar hon Edvin. De visar sig ha en hel del gemensamt. Men till skillnad från Tilda så har Edvin en egen häst. Han har möjlighet att träna och tävla och göra allt det som Tilda bara fantiserar om. Men allt är inte som det ska med Edvin. I bakgrunden finns hans pappa med sina höga krav och samvetslösa metoder. Ingen orkar riktigt ta striden när Börje Erlandsson drar igång.

När Tilda plötsligt hamnar i korselden inser hon att hon måste agera, trots att det skrämmer henne. Men vad kan hon som bara är en ridskoleryttare egentligen göra?

"Så du håller på med hästar?"
Killen som jag redan glömt namnet på, skrattar som om han just sagt något snuskigt. Jag suckar lite för mig själv, men försöker behålla leendet intakt. Än så länge är jag inte särskilt imponerad av mina nya klasskompisar. Det verkar inte vara någon större skillnad mellan de här killarna och snorungarna i min gamla högstadieklass. Men det är klart, mognad och förstånd kommer väl inte över en sommar. Det får jag ha en viss förståelse för.


Recension BTJ:

Våga språnget är luftig och har en bra layout så att läsaren snabbt plöjer igenom sidorna, bokens slut bäddar definitivt för en uppföljare och målgruppen kommer sitta som på nålar för att få veta om Tilda och Edvin återkommer. Tilda har inte allt serverat på silverfat i livet, hennes unga mamma kämpar med ekonomin och Tilda gör sitt bästa för att inte vara avundsjuk på de som har mer, men när Edvin flyttar in och har en egen hopptävlanshäst då går det inte att vara glad för hans skull. Bortskämda rikemansbarn som får allt de pekar på, det är det värsta Tilda vet. Men har Edvin det verkligen bra? Hans pappa har pengar men också ett järngrepp om sin son, som verkar stå ut med allt från psykisk till fysisk misshandel bara för att få behålla sin älskade häst. Om han inte vinner tävlingarna så säljer pappan hästen och läsaren får vara med att se en ung man brytas ner av oro.
Helhetsbetyg: 5.

Lektör Camilla AppelgrenLog in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone