Jump to content
Cover for Förbjuden ingång
Isbn: 978-91-8072-322-0
Publisher: HarperCollins Nordic
Category:
Crime & Mystery True Crime
Accessible since: April 2024

E-book

Förbjuden ingång

Mitt under brinnande världskrig hittas svenska soldater mördade på Gotland. Kan polissystrarna stoppa mördaren?

På den lilla ön Enholmen utanför norra Gotland händer det otäcka saker sensommaren 1944. Soldater hittas mördade, en efter en.
     Stockholm kallas vid den här tiden för Nordens Casablanca, på grund av alla internationella spioner som vistas på Grand Hôtel. Där cirkulerar grevinnan Lussan Kagg som leder en svensk motståndscell, där bland andra polissystrarna Rut och Svea ingår. Kvinnorna specialtränas och beger sig ner till Slite, alla förklädda och under täcknamn, för att försöka lösa gåtan med Enholmen.
     Samtidigt ökar antalet flyktingar från Baltikum som anländer i små öppna båtar över havet till Slite, och läget blir allt mer pressat.

Andra delen i serien om polissystrarna Rut och Svea är en drabbande berättelse där Gotland och ett handfull svenska kvinnor kommer att spela en avgörande roll. Förklädnader, stulen konst och okonventionella övervakningsmetoder är några av ingredienserna i denna efterlängtade fortsättning på den populära historiska kriminalromanen Sedlighetsbyrån.

***

Christina Wahldén är författare och journalist. Under sina många år som kriminalreporter på Svenska Dagbladet bevakade hon främst våld mot kvinnor och flickor. Hon har skrivit en mängd böcker för vuxna och barn och hennes bok Nämn inte de döda blev nominerad till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

***

Några röster om Sedlighetsbyrån:
Det här är första delen i en ny serie som verkar hålla vad den lovar. Med råge. Tidsskildringen, persongalleriet och den ofattbara ondska som avslöjas – allt känns verklighetsnära och skrämmande.
Ingalill Mosander, Aftonbladet

Romanen är spännande samtidigt som vänskapen och systerskapet löper som en röd tråd genom boken och lämnar läsaren med en varm känsla efter sista sidan. Att författaren och journalisten Christina Wahldén under många år arbetade som kriminalreporter med fokus på våld mot kvinnor och flickor märks tydligt. Både berättelsens uppbyggnad och dess detaljer tyder på en gedigen research och erfarenhet.
Helhetsbetyg: 4.
Camilla Bergvall, BTJ, 2023.

Det är en bra intrig, och Christina Wahldén bygger upp fyrtiotalsmiljön med många detaljer.
Lotta Olsson, DN

”Sedlighetsbyrån” är en härligt underhållande kriminalroman med stor charm men också feministisk skärpa …
Det som framförallt kännetecknar ”Sedlighetsbyrån” är sprudlande berättarglädje och en fantastiskt väl skapad miljö- och tidsstämning. Och så är den rejält spännande.
Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

Även om man kan känna igen Wahldéns berättarröst så skiljer sig språket en del från de täta Darwindeckarna, med ett tilltal speglat av den tid som skildras. Tidsandan ryms inte bara i dialogen; deckarens blinkningar till föregångare i genren märks i både form och innehåll och ger läsningen en extra dimension. Mörkret lurar både på Gotland och i systr


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone