Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Maja Kajsa : ett kvinnoöde
Isbn: 978-91-8100-282-9
Förlag: Bookea
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: juli 2024

E-bok

Maja Kajsa : ett kvinnoöde

Hon arbetar som piga på en herrgård på Skaraslätten och blir i slutet av mars 1886 våldtagen, 17 år gammal, av ryttmästaren som äger gården. Maja flyr från sin förövare några månader senare. Hon tar sig med stor möda och tuffa umbäranden hem till sina föräldrar som bor utanför Herrljunga. I familjen har man en skenhelig kristen syn och med skammen som anledning stöter hennes föräldrar bort henne.
 
Maja Kajsa tar sig med ännu större möda och ibland med risk för eget liv och gravid i femte månaden hela vägen ner till Malmö där hon föder en son på juldagen 1886. Han blir döpt i Caroli kyrka till Axel Julius. När barnet är knappt två och ett halvt år gammal dör Maja Kajsa. Hon blir begravd i Sankt Pauli församling, 1889. Maja Kajsas död är ett mysterium, blir hon möjligen mördad i Malmö? År 1886 finns ingen elektricitet, inga cyklar, inga bilar, ingen telefon, radio eller TV. Det är fotogenlyktor som gäller både på landet och i städerna. Historien beskriver också hur fattigt det var för allmogen och hur hårt Maja Kajsa som piga fick arbeta dagarna igenom på herrgården. Berättelsen beskriver också hur de rika adelsmännen och storbönderna mer eller mindre kunde göra som de ville med sina anställda i allmänhet och pigorna i synnerhet.
 
Om de eventuella namn, företag och gator som beskrivs i denna historia sammanfaller med verkligheten är det en ren tillfällighet!


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone